La història dels 62.000 joves iugoslaus que van construir una línia de ferrocarril en un estiu

segellets-yu-mladinska-prugaQuan m’estava documentant per a escriure aquest apunt no podia deixar de pensar com d’impossible seria aquesta història avui. Tot just acabada la Segona Guerra Mundial, ni més ni menys que 62.000 joves iugoslaus van posar-se literalment mans a l’obra per a construir una línia de ferrocarril de 90 quilòmetres. Ho van fer en només un estiu, l’any 1946, un treball que alguns llibres d’història qualifiquen de “voluntari”. En quina mesura els joves eren moguts per l’entusiasme d’unir-se a la reconstrucció de Iugoslàvia, i en quina mesura s’hi veien forçats, és una cosa que ignoro. Imagino que hi devia haver dels dos casos: noies i nois motivats per a tornar a aixecar un país destruït per la guerra, però també gent com Zvonko Springer, un exsoldat croat que explica diversos episodis de la seva vida en aquest web i que hi relata la seva experiència en la construcció de la línia fèrria. Springer, escriu ell mateix, era conscient que si no es presentava de “voluntari”, no el deixarien anar a la facultat: havia d’esborrar, d’alguna forma, la taca negra del seu servei a l’exèrcit feixista dels ústaixes croats.

La proesa dels joves iugoslaus -sembla que ajudats per voluntaris arribats d’altres parts del món- va permetre unir la ciutat de Brcko amb les mines de Banovici, ambdues localitzacions a Bòsnia. Els joves, comandats per l’exèrcit iugoslau i treballant en condicions molt dures dia i nit, van completar la feina 22 dies abans de la data prevista. A partir d’aquí es va poder començar a fer efectiva l’extracció de carbó de Banovici i, de retruc, desenvolupar aquella localitat.

Els correus iugoslaus van aprofitar la construcció d’aquesta Línia de la Joventut (“Omladinska Pruga”) per emetre la sèrie de segells que encapçala aquest apunt. S’hi representa l’ideal d’una parella jove treballant amb força per al desenvolupament del país, representat per la nova bandera amb l’estel roig al centre. Noteu-hi també el multilingüisme que comença a aplicar-se als segells iugoslaus: cadascuna de les quatre peces porta la inscripció “Línia de la Joventut” en quatre formes diferents: macedoni, eslovè, serbocroat en alfabet ciríl·lic i, finalment, serbocroat en alfabet llatí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s