El servei postal de l’Alt Karabakh respon

La carta que m'han enviat des d'Artsakhpost.

La carta que m'han enviat des d'Artsakhpost.

Fa prop d’un mes vaig enviar una carta a l’Alt Karabakh, una república autoproclamada independent de l’Azerbaidjan poblada majoritàriament per armenis. L’Alt Karabakh és un estat sobirà de facto, però de jure no ha estat reconegut com a tal per ningú -ni tan sols per la seva principal aliada, Armènia. (Més informació en català aquí, aquí i encara aquí).

El que volia era que em contestessin una sèrie de preguntes sobre el funcionament dels correus de l’Alt Karabakh, i alhora, volia veure quina mena de carta -si em contestaven- arribaria a casa. La carta la vaig enviar al ministeri d’Afers Estrangers perquè no vaig saber on trametre-la, però afortunadament, sembla que els del Karabakh internament estan ben organitzats, i la meva missiva va arribar a mans de la companyia de correus, Artsakhpost, que va tenir la gentilesa de respondre. Aquí les informacions que em donen:

When sending a domestic letter inside Nagorno Karabakh, only Karabakh stamps are used.

És a dir, que no s’usen ni segells azerbaidjanesos, ni tampoc d’armenis.

Karabakh stamps are also used when sending a letter to other countries. The letter reaches the addressee easily.

Això jo no ho he pogut comprovar perquè la carta me l’han enviada franquejada tan sols amb mata-segells. Un col·leccionista austríac, Florian, sí que ha tingut l’ocasió de rebre una missiva des del Karabakh franquejada amb un segell d’allà. La podeu veure aquí. Efectivament, doncs, les cartes amb aquests segells arriben. Un altre col·leccionista amb web, Gert Bundesmann, corrobora aquesta impressió, tot dient que cap administració postal ha rebutjat mai les cartes del Karabakh, malgrat les protestes de l’Azerbaidjan. Per què? Segons Bundesmann, perquè la correspondència que surt del Karabakh passa per Armènia, i com que Armènia és membre de la Unió Postal Universal, tots els països se’n refien i ningú es molesta a comprovar si el correu lliurat pels armenis porta segells armenis o no.

Till now there were no instances of correspondence with Azerbaijan.

Donat que les relacions entre l’Azerbaidjan i l’Alt Karabakh estan trencades, és fàcil d’imaginar que deu d’haver-hi molt poc (o cap) contacte postal entre ambdós. Si una carta del Karabakh, lliurada per Armènia, arribés a l’Azerbaidjan, què passaria? Pot ser que les autoritats azerbaidjaneses sí que comprovin quines cartes arriben amb segells del Karabakh, i les llencin a les escombraries? Doncs podria ser, però no en tinc cap prova…

Inscripcions en rus, encara

Pel que fa al sobre en sí -enviat pel mètode de carta registrada-, crida l’atenció l’ús de la llengua russa, que no és oficial ni a Armènia ni a l’Alt Karabakh, però que malgrat això hi manté un gran prestigi i influència des que el territori pertanyia a l’URSS. Vegeu, al centre, la inscripció “заказное-служебное”: el meu rus és molt limitadet, però la primera paraula implica que la carta és registrada (vol dir que encara empren tampons de l’època soviètica?). Al mata-segells, el nom de la ciutat de sortida (la capital del Karabakh, Stepanakert), està inscrit tant en alfabet ciríl·lic com en armeni.

Anuncis

One thought on “El servei postal de l’Alt Karabakh respon

  1. Increïble. No coneixia encara, aquesta teva faceta virtual! M’agrada, i molt! L’article és molt interessant! Si no et fa res, l’enllaçaré!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s